fbpx
Behandling

IPL by us

IPL – Intensiv Pulsat Ljus är ett bredspektrat ljus med flera våglängder, som genom rätt filtrering, energi och hastighet, värmer upp vävnaden och påverkar hårväxt, hudens struktur (rynkor, linjer) och färg (pigmentfläckar och röda kärl).

IPL passar Dig som:

  • vill minska rodnader få bort ytliga kärl
  • vill minska bruna pigmentfläckar, åldersfläckar och solskador
  • vill få mindre porer
  • få bort hår permanent

Prislista IPL hudföryngring

Prislista IPL hårborttagning

IPL

De olika ljusen behöver ett upptagningsämne som melanin, hemoglobin eller vatten för att kunna fungera. Ljuset passerar hudytan, som då omvandlas till värme. Det sprider sig sedan i dermis och söker sig, beroende på inställning, till blodkärl, (hemoglobin) hårfoliklar, pigmentfläckar (melanin) och kollagen (vatten).

De personer som lämpar sig bäst för dessa behandlingar är fitzpatrick I-IV. I vissa fall säger vi helt nej till behandling och det gäller om kunden tar mediciner de blir ljuskänslig av. Tertracyklin (annan antibiotika), kortison och roaccutan, är några exempel. Vid behandling av kärl i ansiktet och ben är blodförtunnande medicin, inte att rekommendera. Graviditet och amning är också en kontraindikation.

Vanliga frågor

Hur fungerar en IPL behandling?

Ett brett spektrum av ljus sänds genom IPL munstycket genom en liten och transparent ljusledare som placeras varsamt över din hud. Ljuset penetrerar in i vävnaden och absorberas antingen av blodet vid behandling vaskulärt eller av melaninet vid behandling av pigmenteringar i huden. Kroppens naturliga processer tar sedan bort den skadade vävnaden, vilket ger huden en jämnare struktur och ton samt ett yngre utseende.

Hudföryngring

IPL behandlingen ges vanligtvis i en serie om fyra till sex sessioner. Du kommer att märka en gradvis förbättring som normalt leder till utmärkta resultat på lång sikt. Ett resultat du kan uppnå genom en behandling med mycket låg risk och minimal återhämtningstid.

Hårborttagning

En gelé appliceras på det område som ska behandlas för att fukta det yttersta hudlagret och för att koncentrera ljuset till behandlingsområdet. Varje gång ljuset avfyras behandlas en yta av 1×2 cm. Hela den ytan som man vill avlägsna hår på behandlas vid ett behandlingstillfälle. Tiden det tar varierar beroende på hur stort området är. Det känns som ett stick och lite varmt.

Det kommer att dröja ett tag innan håren börjar lossa och falla av, hur lång tid det tar är individuellt och kan variera från gång till gång. Från några dagar upp till 4 veckor kan det ta. Det går bra att försiktigt känna på håren med en pincett efter behandlingen. Du skall inte rycka ur håren utan känna med lätt hand om de lossar från huden eller inte. Ofta lossar håren direkt, men det är lika vanligt att man får vänta ca 2 veckor. Då har koaglen som bildats i hårsäcken mjukats upp och håret lossar. Denna koagulering av proteinerna håller kvar hårstrået i huden om man inte direkt lossar på håren manuellt dvs. de hår som kommer ut ur huden lätt. Alla andra hår skall sitta kvar i huden inför eventuell efterkontroll eller till nästa behandlingstillfälle. Enkelt förklarat är det ljusstrålen som söker sig ner i vävnaden och når det mål den är avsedd för. I de fall man vill ta bort hår, så är det melaninet i hårsäcken som absorberar ljuset som sedan omvandlas till värme. Värme runt 70ºC förstör hårsäcken så att ett nytt hår inte kan återbildas.

Du bör räkna med att det vanligtvis krävs mellan 6 till 10 behandlingstillfällen för att bli av med håren permanent, men det är individuellt. En mans skägg kan kräva 15 behandlingar pga den kraftiga hårväxten. Samt att ansiktsbehåring tar även det några fler behandlingar än kroppen. Hårets växtfas är en avgörande faktor för resultatet av behandlingen och det är ca 30% av de synligt växande håren som försvinner efter varje behandlingstillfälle. Det är ungefär det antalet av kroppsbehåringen som är i växande fas, men kan variera från person till person. Även hårfärg och hårets tjocklek är av betydelse, ju mörkare och ju grövre håren är, desto snabbare uppnås ett tillfredsställande resultat.

Var på kroppen kan IPL användas?

IPL kan användas för att behandla en rad olika områden på kroppen och ansiktet. Beroende på vad du vill behandla ställs maskinen in på olika sätt samt olika munstycken används.

Hur är en behandling med IPL?

Det appliceras först en kall gel på området som ska behandlas och du blir erbjuden ett par skyddande glasögon för att undvika att dina ögon påverkas av det starka ljuset. Ljuspulserna appliceras på
området som ska behandlas och du kan känna ett lätt stickande. En behandling tar ca 20 minuter beroende på område som ska behandlas.

Hur ofta?

Området där hårväxten skall avlägsnas bör behandlas kontinuerligt. Efter 6 veckor är det dags igen de första gångerna. Det kan variera från område på kroppen och person. Ju fler behandlingar man gjort desto längre tid kan det krävas mellan behandlingstillfällena men ca 6 – 8 veckor mellan gångerna.

Innan behandlingen

Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man ska även undvika sol och solarium två veckor innan. Huden ska vara så ljus som möjligt. Håren skall rakas eller klippas kort och vara max ca 1-2 mm på behandlingsdagen. Innan man rakar området brukar man ta en digitalbild, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer man upp med bilder mellan behandlingstillfällena.

Efter behandlingen

Man ska inte utsätta det behandlade hudområdet för starkt solljus i två veckor. Det är bra att lugna ner huden med kylbalsam eller Aloe Vera gelé, om huden känns irriterad. Detta bör man göra direkt efter behandlingen så att eventuell värmeutveckling inte skall spridas. Preparaten skall ligga på huden tills värmen avtagit och skall strykas på i ett tjockt lager, vid behov upprepade gånger.
Vissa personer ser ut precis som de gjorde i huden innan behandlingen påbörjades, utan ens en rodnad.

Vissa personer får en lätt rodnad. Vanligt är att man blir rödprickig, en värmeutveckling uppstår runt varje hårsäck, där håren finns blir det rött. Detta lägger sig efter några minuter till någon timme.

Varukorg